19-20-21 mei 2023 – Mannenweekend

Van vrijdag 19 mei 2023 t/m zondag 21 mei 2023 zullen de heren van RT118 met alle oud-leden een memorabele reis gaan maken ter ere van het lustrum. We zullen ons begeven richting het prachtige Bourgogne om ons daar tegoed te doen aan alles wat deze streek te bieden heeft. Van prachtige wijnen tot heerlijke gerechten, alles zal de revue passeren.  Meld u zich daarom snel aan voor deze onvergetelijke reis! De kosten zijn geraamd op ca. €500,- zie hieronder voor een voorlopig programma en een sfeer impressie om vast in de stemming te komen! Om nu aanmelding definitief te maken wordt op 1 juni 2022 een eerste termijn van €250,- geind.

Voor meer informatie is Jarno (06-28178719), Ko (06-53887007) of lustrum118@gmail.com beschikbaar.

 

Wat zijn we van plan?

1. Op vrijdag 19 mei willen we het champagnehuis Gosset bezoeken in Épernay. We willen daar om 13.30 u. verzamelen.

Dit is het oudste wijnhuis van de streek. In het begin van de 16e eeuw begon Jean Gosset met het maken van rode wijn van zijn druiven. Zoon Pierre vergrootte de productie en leverde zijn wijnen onder meer aan de hoogste kringen in Brussel en Parijs. Champagne was al in de 15e eeuw een populaire wijn, maar dat was de ‘stille’ variant. De mousserende champagne ontstond pas aan het eind van de 17e eeuw door de vinding van Dom Péringnon. Al snel is ook Gosset toen overgestapt op die nieuwe methode. Het huis Gosset is het 16 generaties in handen van de familie geweest, tot het in 1994 is verkocht aan de firma Cointreau.

2. Na het bezoek aan Gosset rijden we naar Beaune waar we inchecken in ons hotel. ‘s Avonds gaan we daar uit eten 

Beaune is een mooi klein stadje in het hart van de Côte D’Or, het belangrijkste wijngebied van Bourgondië. De vestingwerken die rond 1500 zijn aangelegd geven de stad een prachtig aanzien. Binnen de stadswallen ligt het gezellige oude stadscentrum.

 

3. Belangrijkste attractie van Beaune is het Hôtel-Dieu dat we zaterdag gaan bezoeken.

Dit is een prachtig monument. Het is rond 1450 gebouwd als ziekenhuis en heeft als zodanig tot 1971 gefunctioneerd. Daarna is het zorgvuldig gerestaureerd en biedt nu een beeld van de ziekenzorg in het eind van de Middeleeuwen. Niet alleen het gebouw is schitterend, ook de inrichting indrukwekkend met zijn oorspronkelijke ziekenzaal, keuken en apotheek.

4. In de middag gaan we naar Savigny-lès-Beaune waar we het kleine bedrijf van Michel Écard bezoeken. We gaan naar de velden rondom Savigny en proeven natuurlijk zijn wijn. Hij produceert vooral rode Bourgogne maar heeft ook meestal een beperkte hoeveelheid witte wijn.

De familie Écard produceert al generaties wijn in Savigny. Michel is begin van de eeuw voor zichzelf begonnen. Hij probeert zo ecologisch mogelijk te werken. De meeste Bourgogne Wijnen worden op de markt gebracht via ‘négociants’, van wie Bouchard een van de bekendste is. Met het bezoek aan Michel zien we hoe een klein bedrijf functioneert.

5. De avond brengen we weer door in Beaune. We verblijven in hetzelfde hotel. Zondagochtend gaat ieder zijns weegs. Op weg naar huis is het aantrekkelijk om via de route du vin naar het noorden te rijden, en bijvoorbeeld Clos Vougeot bezoeken. Wie langer wil blijven kan natuurlijk ook enkele kilometers naar het zuiden gaan, richting Meursault. Dat is vooral de streek van de prachtige witte wijnen

Wat gaat het kosten? Reken op ongeveer € 500 p.p., want:
– Reizen gebeurt op eigen kosten. Heen en weer is dat 1400 km. Aan brandstof en tol kost dat per auto ongeveer € 300, indien met vier gereden is dat € 75 p.p.
– Hotel schatten we in op € 120 p.p. voor twee nachten, indien we met 2 personen op een kamer verblijven.
– Twee keer avondeten en een keer lunch komt op € 180 p.p. Entree van Hotel-Dieu is € 10
– Van het bezoek aan Gosset kennen we de kosten nog niet.

Wil je wijn kopen, dan moet je rekenen op de volgende prijzen:
– Champagne Gosset brut ongeveer € 40 per fles; maar er zijn ook duurdere…
– Écard premier cru ongeveer € 24 per fles (bij Michel contant betalen, dus neem je zwarte geld mee)